Linuxia käryttävä Lenovo T420s -kannettava

laitetta korjaava mies

Käyn tekstissä läpi, kuinka vanhan Lenovon T420s -kannettavan saa käyttökelpoiseksi. Käytän Debian GNU/Linux -käyttöjärjestelmää ja keskityn erityisesti koneessa ilmenneisiin jäähdytysongelmiin.

Ostin kesällä käytetyn business-kannettavan. Lenovon T420s -kannettava oli ollut muutaman vuoden yrityskäytössä ja siirtynyt sen jälkeen myyntiin. Kone oli ulkoasultaan siisti, mutta sen ongelmaksi osoittautui ylikuumeneminen. Kannettavan tuuletin puhalsi kuuluvasti, mutta tästä huolimatta lämpötilat nousivat kovassa rasituksessa. Rasitustestissä prosessorin lämpötila nousi minuutissa 95 asteeseen. Nykyisten prosessorien pitäisi kestää lähes sadan asteen lämpö, mutta mielestäni kuumeneminen oli liian nopeaa.

Pölyttyvä ja kuivuva laitteisto

Ensimmäisenä toimenpiteenä puhdistin kannettavasta pölyt. Puhdistusta varten jouduin poistamaan ruuvit ja irrottamaan näppäimistön. Noudatin valmistajan verkkosivuilla olevaa huoltokirjaa ja pääsin käsiksi koneen sisuksiin lyhyessä ajassa. Olin toivonut, että lämpötilaongelmat johtuisivat pölyongelmasta, mutta kone oli sisältä siisti. Koneen puhdistus ei alentanut lämpötiloja.

Seuraavana työvaiheena vaihdoin ylikuumenevan prosessorin ja jäähdyttimen välissä olevan jäähdytystahnan. Tapauksessani tahna ei ollut enää kosteaa, vaan kuivaa ja paakkuuntunutta. Puhdistin propanoliin kastetulla topsipuikolla pinnat ja lisäsin tipan uutta lämpötahnaa. Uusi aine laski käyntilämpötilaa lähes kymmenen astetta.

Kannettavan kuivunut lämpötahna
Vanha lämpötahna oli levinnyt sotkuisesti ja kuivunut

Varoitan kärsimättömiä korjaajia, että Lenovon kone pitää purkaa atomeiksi, jotta prosessorin voi irrottaa. Kehotan lukemaan valmistajan huolto-oppaan ja katsomaan Youtubesta videoita. Sopivaksi purkuohjeeksi käy esimerkiksi Richard Gurdelyn kuvaama nauhoite.

Lämpötilat alas tehoja kuristamalla

En käytä konettani pelaamiseen tai tehoja vaativaan työhön. Itselleni on käyttömukavuuden kannalta tärkeää pitää kone hiljaisena. Tästä syystä päädyin kuristamaan kannettavan tehoja Thermald-nimisellä ohjelmistolla. Ohjelmisto tarkkailee koneen lämpösensoreja ja ohjaa konetta määriteltyjen raja-arvojen mukaan. Thermald säätää tuulettimien nopeuksia, muuttaa prosessorin kellotaajuutta ja rajoittaa tehoja useilla jäähdytysmenetelmillä. Näitä menetelmiä ovat suoritinta ohjaavan P State -ajurin käyttö ja keskimääräistä lämmönluovutusta määrittävä Running Average Power Limit eli RAPL. Ohjelmiston käyttö ei vaadi edellä mainittujen jäähdytystekniikoiden tuntemista. Ohjelmiston tekijän tavoitteena on, että oletusasetukset sopivat käyttöön ilman muutoksia.

Olen tyytyväinen siihen, miten Thermald leikkaa suorittimen tehoja. En voi sanoa samaa tuulettimien ohjauksesta. Thermaldin ohjeet eivät auttaneet minua säätämään tuuletinta haluamallani tavalla. Onnistuin määrittämään kaksi erilaista pyörimisnopeutta, mutta kolmannen pyörimisnopeuden kohdalla tuli jo ongelmia. Lisäksi tuuletin reagoi liian nopeasti lämpötilavaihteluihin. Tästä seurasi tuulettimen jatkuva vuorotteleva kiihdytys ja hiljentyminen. Ongelmien vuoksi päädyin poistamaan tuulettimeen liittyvät säädöt Thermaldin asetustiedostosta.

# /etc/thermald/thermal-conf.xml
<?xml version="1.0"?>
<!-- BEGIN -->
<ThermalConfiguration>
<Platform>
    <Name>Lenovo T420s</Name>
    <ProductName>*</ProductName>
    <Preference>QUIET</Preference>
    <ThermalZones>
    <ThermalZone>
        <Type>x86_pkg_temp</Type>
        <TripPoints>
        <TripPoint>
            <Temperature>65</Temperature>
            <type>passive</type>
            <ControlType>SEQUENTIAL</ControlType>
            <CoolingDevice>
            <index>1</index>
            <type>rapl_controller</type>
            <influence> 100 </influence>
            <SamplingPeriod> 16 </SamplingPeriod>
            </CoolingDevice>
            <CoolingDevice>
            <index>2</index>
            <type>intel_powerclamp</type>
            <influence> 100 </influence>
            <SamplingPeriod> 12 </SamplingPeriod>
            </CoolingDevice>
        </TripPoint>
        </TripPoints>
    </ThermalZone>
    </ThermalZones>
</Platform>
</ThermalConfiguration>
<!-- END -->

Tuulettimien hienosäätö

Thinkfan-ohjelmistolla pystyin määrittämään eri pyörimisnopeuksille tarkat lämpötilarajat. Ohjelman asetuksista voi määrittää, milloin tuuletin alkaa pyöriä nopeammalla vauhdilla ja missä lämpötilassa palataan aiempaan tuuletinnopeuteen. Tuulettimen toimintaväleillä voi tehokkaasti katkaista tuulettimen kiihdytysajot, joista kärsin Thermaldin ohjatessa puhallusnopeutta.

#/etc/thinkfan.conf
hwmon /sys/devices/virtual/hwmon/hwmon0/temp1_input
tp_fan /sys/devices/platform/thinkpad_hwmon/pwm1

(0, 0, 40)
(1, 30, 65)
(2, 55, 80)
(5, 60, 90)
(7, 60, 32767)

Thinkfanin asennusta on käsitelty Debian User Forumsin viestiketjussa ’Thinkpad T420 thinkfan setup in jessie’

Muuta koneeseen liittyvää

Loppuhuomautuksena totean, että korjausten jälkeen lämpötilat pysyvät normaalikäytössä 50 asteessa ja tuuletin on lähes äänetön. Myös Debian GNU/Linux 8.0 toimii hyvin Lenovon T420s -koneessa. Ainoastaan langaton verkkokortti ja sormenjäljenlukija vaati ylimääräisten pakettien asentamista. Listasin nämä paketit alle:

  • Firmware-iwlwifi. Omisteinen laiteohjelmisto Intelin wifi-kortteihin. Pelkkä asennus riittää.
  • Libpam-fprintd. Kytkee sormenjälkitunnistamisen päälle. Katso tarvittaessa Gnome-kohtaiset ohjeet.
Mikko Harhanen
Mikko Harhanen
Business Intelligence -konsultti

Kauppatieteiden maisteri, liiketoiminnan analyytikko.